Του Ανδρέα Ν. Ζαμάνου
Τον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλη συζήτηση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες.
Η πολιτική ηγεσία του τόπου μας προσπαθεί να πείσει τους νησιώτες για τις ευεργετικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.
Ωστόσο οι κάτοικοι των νησιών μας δικαίως αντιδρούν με κάθε τρόπο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι μεγάλες αυτές βιομηχανικές εγκαταστάσεις απειλούν με καταστροφή το έδαφος, το υπέδαφος, τις πηγές και την επάρκεια νερού, την άγρια ζωή, τους αρχαιολογικούς χώρους και το ιστορικό τοπίο και οδηγούν, όπου εφαρμόζονται, σε ερημοποίηση.
Οι Κυκλάδες είναι ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα και η μετατροπή τους σε βαριά βιομηχανικά πάρκα θα έχει συνέπειες μη αναστρέψιμες στο φυσικό τους περιβάλλον. Όπως έχει δηλώσει και ο επί σειρά ετών Πρόεδρος του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επιρατείας κύριος Μιχάλης Δεκλερής, οι Ανεμογεννήτριες είναι εντελώς ασυμβίβαστες προς τη μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου.
Οι Κυκλάδες είναι πόλος έλξης εκατομυρίων ανθρώπων από όλη την υφήλιο, ακριβώς γιατί διαθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Ένα τοπίο που το συνθέτουν τα αρχαία πετρώματα, τα αυλάκια και οι Υδροβιότοποι με πλήθος μεταναστευτικών πουλιών, οι μοναδικοί αρχαίοι οικισμοί και πολιτισμοί που έδωσαν μορφή στο κυκλαδίτικο μάρμαρο και οι αναβαθμίδες (πεζούλες) που αποτελούν από τη μία μεριά μαρτυρία του πανάρχαιου αγώνα του ανθρώπου να υπάρξει σε αυτό το σκληρό τοπίο και από την άλλη, προϋπόθεση κάθε δραστηριότητας, αφού αυτές οι πεζούλες είναι που διατηρούν το χώμα στη θέση του και καθιστούν κατοικήσιμους αυτούς τους τόπους.
Ένα τοπίο όπου τα έργα των ανθρώπων, ταπεινά ξωκλήσια, χαμηλά πετρόχτιστα σπίτια, αλωνάκια και μικρά περιβόλια συνυπάρχουν με τη μικρή έκταση του κάθε νησιού, αλλά και τους μικρούς όρμους, τα καμπάκια, τα στενά μονοπάτια και τις απότομες πλαγιές που σχηματίζουν τα βράχια των νησιών.
Πολλά από τα νησιά μας έχουν χαρακτηριστεί τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πολλά έχουν ενταχθεί στο δύκτιο Natura 2000 και το Σύνταγμά μας ευτυχώς και δικαίως τα προστατεύει από την τσιμεντοποίηση.
Τα εκατομύρια των τουριστών που επισκέπτονται τις Κυκλάδες θέλουν ακριβώς να θαυμάσουν από κοντά το μοναδικό φυσικό τους κάλλος. Θέλουν να ακούν τη θάλασσα, τον άνεμο και τα αγριοπούλια και όχι τον θόρυβο των ανεμογεννητρών. Είναι αυτοί οι τουρίστες που συμβάλουν τα μέγιστα στην οικονομική ευημερία των Κυκλαδιτών, αλλά κυρίως στο εθνικό εισόδημα.
Εν ολίγοις πώς είναι δυνατόν να καταστρέψουμε αυτό που μας τρέφει και αυτό που πουλάμε;
Πώς είναι δυνατόν να καταστρέψουμε αυτό για το οποίο είμαστε τόσο περήφανοι!